RAIG
Corria l'any 1980 quan un grup de joves de Bellcaire d'Urgell posàvem en marxa una cooperativa de treball associat centrada en les energies alternatives, que era la manera de referir-se a les energies netes, o de fonts renovables. El nom, prou eloqüent, RAIG cooperativa d'aplicacions d'energies alternatives, apuntant al Sol com la font d'energia principal i cap a la que ens havíem d'anar orientant.
Idealistes?, és clar que sí, de soca-rel.
Amb força motivació ens anunciàvem per fer estudis d'instal·lació de plaques solars, en aquell moment per substituir, en part, la calefacció en granges o llars. Al mateix temps, cercàvem informació en espanyol o en francès sobre aïllament tèrmic en la construcció i miràvem d'estar al dia dels darrers desenvolupaments tecnològics a l'abast.
Ens hauria agradat poder disposar de panells fotovoltaics, ja n'hi havia, però a uns preus prohibitius que condemnaven al fracàs qualsevol intent de càlcul d'amortització d'una instal·lació. L'any 1967, la nau soviètica Soyuz 1, havia estat l'exemple pioner de nau tripulada propulsada per panells solars, però faltava un llarguíssim camí per arribar a tenir cel·les de silici amb una eficiència suficient per transformar la radiació solar en corrent continu. De fet, el país que ha fet possible que disposem de panells solars barats ha estat la Xina en aquest segle XXI, amb una embranzida definitiva.
L'any 1982, aprofitant que s'havia obert la possibilitat legal d'iniciar emissores de ràdio locals, es va crear Ràdio Ponent (106.8 FM), també com a cooperativa. Hi teníem un programa setmanal, Energia i Vida, on informàvem de canvis tecnològics aplicats a les energies renovables, alhora que denunciàvem algunes males pràctiques des del sector elèctric i del greu problema de contaminació que això suposava. Com a sintonia, una encomanadissa melodia que el britànic Mike Oldfield havia posat al mercat tot versionant una cançó nadalenca alemanya del segle XIV, In dulci jubilo (en dolça alegria).
El projecte RAIG no va reeixir, era massa aviat, i al cap de pocs anys ho vàrem deixar córrer. Trenta anys més tard, el 2010, un altre nodrit grup de persones, prop de 150, posaven en marxa la cooperativa d'energia verda Som Energia. Entre els fundadors, professors i estudiants de la Universitat de Girona, junt amb amics, familiars i tots els que s'hi van voler adherir el desembre de 2010. Aquesta dotzena setmana de 2025, la cooperativa d'energia verda més gran d'Europa i de la que en sóc soci des de principis de 2011, ha superat els 86.000 socis.
L'any 1981 no érem encara conscients del canvi en el clima provocat per la crema massiva de combustibles fòssils. El món científic sí que ho sabia. La principal empresa petroliera del moment, Exxon, també ho sabia des del 1978, potser abans i tot. Si vols aprofondir en els estratagemes de la indústria del petroli i del gas per tal de continuar amb el seu negoci, alhora que fan tot el possible perquè la majoria de la població no relacioni el cremar combustibles fòssils amb l'escalfament de la Terra i el pas a un planeta menys habitable, no et perdis el llibre Fòssil? No, gràcies on t'ho explico fil per randa, de manera entenedora i entretinguda.
Comentarios
Publicar un comentario
Deja tu opinión