De canvis climàtics, sempre n'hi ha hagut
La frase que dona títol a aquesta entrada me la trobo de tant en tant. Quan menys ho esperes, surt algú i et diu: "De canvi climàtic n'hi ha hagut sempre, sóc escèptic /-a".
És clar que hi ha hagut canvis en el clima del nostre planeta, és una història que s'allarga 45 milions de segles, així que de canvis n'hi ha hagut molts. Però, amb humans al planeta, cap com aquest. El que sabem des de la ciència climàtica, perquè s'ha pogut fer mesures retrospectives, és que la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera mai havia estat per damunt de 280 ppm al llarg dels darrers vuit mil segles -vuit-cents mil anys-, fins ara. Aquest gas, el CO2, tot i la seva petita proporció a l'atmosfera, hi juga un paper decisiu a l'hora de regular la temperatura de la Terra, el clima al cap i a la fi. La científica que va descobrir el rol d'aquest gas, l'anomenat efecte d'hivernacle, es deia Eunice Newton Foote. Tot i que la ciència del clima ha fet grans avenços des que Eunice publicà el seu treball el 1856, ella ja va deixar-ho per escrit: "Si, tal com diuen alguns científics, la Terra, en èpoques molt llunyanes en el temps, havia tingut més quantitat de diòxid de carboni a la seva atmosfera que la que té ara, això va anar lligat de totes totes a una Terra més calenta que l'actual".
Referint-se a èpoques llunyanes en el temps passat, sense voler-ho, Eunice estava fent una predicció del que succeiria tan sols 170 anys després de la publicació del seu treball. El primer pou de petroli es perforava el 1859. Des de llavors, hem estat cremant, sobretot al món occidental, ingents quantitats de petroli i gas, que són combustibles fòssils. En cremar-los, estem generant CO2 i el deixem anar a l'atmosfera, tot i que és un CO2 que no li pertany a la nostra atmosfera actual, de manera que no pot ésser absorbit pel cicle natural del carboni. El que ara estem cremant com a combustibles d'origen fòssil són bacteris i algues que van viure i quedar enterrades fa de 3 a 4 milions de segles. Els Homo Sapiens portem aquí entre dos mil i tres mil segles tan sols. Tot aquest CO2 que injectem a l'atmosfera en cremar gas, dièsel o gasolina ha fet que el contingut de CO2 superi en molt el màxim de 280 ppm; aquest 2024 estem per damunt de les 422 ppm.
Sense que ens n'adonem, estem fent un experiment entre tots i totes amb la nostra atmosfera. Un experiment que ens està portant a un planeta menys habitable, això té moltes i greus conseqüències, que ja anem notant en un clima que canvia de manera tan inesperada com hostil. Malauradament, aquestes irrefutables dades científiques venen desdibuixades per una teranyina d'interessos econòmics propiciats pels qui hi tenen més a perdre, si tothom deixés de cremar combustibles fòssils. Hi ha individus, que no científics, que en fan burla de tot plegat, amb discursos que circulen durant mesos i anys per les xarxes. Poc canvia les coses que les págines centrades en verificar notícies falses certifiquin que aquests discursos són falsos. Els vídeos segueixen circulant, en part perquè és més fàcil negar el problema i fer-ne sorna, que canviar els nostres hàbits i deixar d'utilitzar combustibles fòssils totalment.
________________
Per saber-ne més:
Comentarios
Publicar un comentario
Deja tu opinión