Soci de treball
Si hi ha un tema que no podem esquivar aquest segle XXI és l'escalfament de la Terra, que està provocant un canvi en el clima del planeta on vivim. I la comunitat científica està alarmada, no és pas d'estranyar. No hi ha cap precedent en els 46 milions de segles des que la Terra es va formar, d'un canvi tan brusc en la temperatura mitjana del planeta, ja portem més de 1,7ºC en menys de dos segles degut a que continuem cremant combustibles fòssils gairebé per a tot a la societat. A les diverses etapes geològiques, aquests canvis de temperatura han tingut lloc al llarg de centenars o milers de segles. Durant el segle XX encara hi havia discussió dins la comunitat científica -en gran part provocada pels interessos de la indústria fòssil- però al XXI ja no hi ha lloc per més discussió, tret que es negui la realitat científica.
La cooperativa d'energia verda Som Energia és una eina tan singular com única per tal d'encarar la descarbonització des d'una perspectiva eco-social, també eco-feminista. Facilitar la necessària electrificació per tal que la gent pugui dir adéu als combustibles fòssils i fer-ho de tal manera que les tarifes d'electricitat tinguin preus assequibles no és gens fàcil. Com a totes les cooperatives, ens motiva aconseguir l'objectiu sense haver de pagar o compensar inversors que sempre acaben prioritzant la rendibilitat econòmica per damunt de tot.
Si tirar endavant el projecte cooperatiu ja és tot un repte en sí mateix, ens trobem temàtiques que ens tensionen d'una manera especial. Aquest és el cas del soci de treball -sòcia de treball quan es vol utilitzar el que s'anomena llenguatge inclusiu. La llei de cooperatives estableix que a les cooperatives de treball associat tots els socis ho són de treball, és clar com l'aigua. La mateixa llei en el seu article 25 permet que a les cooperatives de consum es puguin convertir en socis de treball aquelles persones que treballen a la cooperativa i sentin la necessitat d'una major implicació en el projecte.
Escric que el tema ens tensiona perquè s'ha estat endarrerint aquesta discussió durant 7 anys, si no més. Les diferències d'opinió venen de lluny i no són fàcils de resoldre doncs, com sovint passa, sembla haver-hi més ganes de fer discurs que d'escoltar. Si alguna cosa m'ha quedat clara després de quatre anys d'estada en el Consell Rector de la cooperativa, és que on hi sol haver més coneixement profund sobre el funcionament de la cooperativa i tot el que l'envolta és en el conjunt de persones que hi treballen; algunes des que es va fundar l'empresa el desembre de 2010. Dins al tot el que l'envolta hi incloc, entre altres, el funcionament del mercat elèctric, que es regeix pels principis capitalistes del lliure mercat, xocant amb els valors cooperatius i de l'economia social i solidària.
Llavors, quin és el problema? Enlloc de pensar que és un luxe pel bon funcionament i durabilitat de la cooperativa el fet que les persones que millor la coneixen, les que hi treballen, vulguin augmentar el seu grau d'implicació -i de risc- en el projecte mitjançant la figura del soci de treball, fent-se socis de treball, està força estesa la creença que obrir la porta als socis de treball suposa menystenir els socis de consum. Això no és pas així, perquè són i seran sempre els socis de consum els qui, en assemblea, decidiran quin percentatge de participació en la presa de decisions hi tenen els socis de treball. Per exemple, en quina proporció estaran presents en el Consell Rector de la cooperativa. A la proposta actual es parla d'un màxim de dos espais pels socis de treball d'un total d'onze espais en el futur Consell Rector. És a dir, 9 espais per socis de consum i 2 espais per socis de treball.
Un argument principal dels qui s'oposen a permetre el soci de treball és que això crea una desigualtat: 9 espais per 86.000 socis amb dret a vot i 2 espais pels socis de treball, que són molts menys, un centenar i escaig amb el nombre actual de treballadors a la cooperativa. Tota la raó els dono amb que hi ha desigualtat en la representació. I això és un problema? Donat que els treballadors tenen més coneixement del funcionament de la cooperativa que el soci de mitjana, això no sembla un problema, sinó un clar avantatge. Les elits econòmiques que remenen les cireres a la nostra banda del món s'han encarregat de fa dècades d'inculcar-nos la importància del vot, que la té, sense cap mena de dubte. Tanmateix, mai hem d'oblidar que el vot és un instrument, no pas una finalitat en sí mateix. La finalitat és tenir un bon govern, en aquest cas, una bona governança i un millor funcionament a la cooperativa, una cooperativa que hi sigui avui i també d'aquí a deu anys. Clarament, el fet de tenir-hi socis de treball representats al Consell Rector assegura un millor funcionament del mateix i de la cooperativa, sobretot pel millor coneixement que en tenen.
Seria un regal molt merescut per totes les persones que treballen a la cooperativa, que complirà quinze anys aquest desembre de 2025, que s'assolissin els ⅔ dels volts que requereix la majoria reforçada per continuar aquest camí d'anar definint com serà la sòcia de treball a Som Energia.
______________
Per saber-ne més:
- Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives.
- Sessió informativa sobre la sòcia de treball a Som Energia, de l'onze de març de 2024.
- Vídeo informatiu sobre la figura de la sòcia de treball, de 22 de maig de 2024.
- Reel sobre reptes del desplegament de la figura de la sòcia de treball a Som Energia.
- La sòcia de treball, què és i quines implicacions té.
- La figura de la sòcia de treball i col·laboradora financera, de 15 de maig de 2024.
Comentarios
Publicar un comentario
Deja tu opinión