Crisi climàtica: la disrupció definitiva
Exponential Day 2024.
Amb aquest títol -crisi climàtica, disrupció definitiva- fa difusió l'agència per la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya, Acció, d'un event que anomena Exponential Day 2024 pel proper 17 de juliol. Els titulars mostrats en el vídeo de trenta segons no deixen cap mena de dubte:
- El planeta no para d'enviar-nos missatges.
- El canvi climàtic és el desafiament més gran de la nostra generació.
- És el moment de transformar les grans amenaces en oportunitats.
- I la manera de fer-ho és la innovació disruptiva.
- Exponential Day 2024. Crisi climàtica: la disrupció definitiva.
Amb els titulars no puc estar-hi més d'acord. És quan hom s'endinsa en la lletra petita de l'event que sorgeixen els primers dubtes. El primer speaker es centra en la innovació disruptiva i la circularitat. Si per circularitat s'entén, com acostuma a passar en la majoria dels cassos, el fer un bucle a l'actual ineficient economia lineal, anem malament; amb tot, el que em preocupa és un tema més de fons: què hi té a veure això amb resoldre la crisi climàtica?.
L'agenda continua amb les empreses més disruptives de Catalunya, amb parlaments per part de representants de: factorenergia, veritas, CAYPI y Pack2earth. L'acte té tota la pinta d'una jornada dedicada a la innovació, que està prou bé i és molt necessària, reinventar-se, nous models de negoci, nous productes,... La pregunta del milió és la relació que això té amb la mitigació del canvi climàtic, anunciada a bombo i platerets. Cap ni una.
M'explico. Una nova modalitat d'embalatges com a substituts de materials plàstics, un nou procès innovador de recobriments metàl·lics, una cadena de supermercats ecològics, una comercialitzadora d'energia elèctrica i de gas, poden ser totes elles propostes ben interessants, possiblement innovadores -algunes més que d'altres- però, tornant a la pregunta: Què hi té a veure això amb la protecció del clima?
El clima l'estem espatllant els humans, des de fa un segle i mig, degut a la crema massiva de combustibles d'origen fòssil, gas, carbó i petroli. L'única forma que les empreses, o la mateixa administració, tenen per contribuir a frenar el canvi climàtic és reduint el seu consum de combustibles fòssils, no hi ha cap altra manera. Ho faran? -això de reduir l'ús de combustibles fòssils-, ho han fet ja? Han publicat la seva petjada de carboni per emissions directes del passat any 2023? No em consta, no se'n parla a l'agenda.
Em dol profundament que, des de la pròpia administració catalana, es contribueixi al rentat d'imatge, al ecopostureig, també conegut com greenwashing. Especialment en un any en que la Unió Europea ha llençat una campanya -vull pensar que no és només d'imatge- per evitar l'ecopostureig a empreses i administracions, amb la una directiva.
No, senyors d'Acció, no disfressem de lluita contra el canvi climàtic el que no ho és. Com a cirereta del pastís, una comercialitzadora de gas a mi no em quadra gens ni mica amb la lluita contra el canvi climàtic, sinó amb tot el contrari, amb empitjorar-lo amb l'excusa de fer negoci amb un combustible fóssil.
I, ja posats a demanar, quan publicarà l'administració catalana, Acció en concret, la seva petjada de carboni de 2023? Tenim dret a saber quants combustibles fòssils s'estan cremant -en vehicles o calderes propietat de l'administració- i quantes tones de CO2 s'estan abocant a l'atmosfera, igual que tenim dret a saber quants MWh d'electricitat de fonts no renovables s'estan consumint des de les administracions.
_______________
Comentarios
Publicar un comentario
Deja tu opinión